نهاده راز خرم ، راز یک فصل پربار

نهاده راز خرم،راز یک فصل پربار

جستجو
Email
Print

مرحله برداشت در کشاورزی

برداشت و پس از برداشت در کشاورزی

مقدمه

 

 

بعد از پایان یافتن مراحل پیش از کاشت ،کاشت و داشت به مرحله دلنشین برداشت میرسیم .این مرحله بسیار حساس و حائز اهمیت است زیرا اگر به درستی برداشت انجام نشود از بازارپسندی و کیفیت محصول کاسته و کشاورز ضرر زیادی متحمل میشود.

برداشــت محصول زراعی و باغی ممكن است با دســت و يا با ماشين آلات بخصوص انجام شود. اكثر محصولات باغی (ميوه جات، سبزيجات، گل و …) و محصولات زراعی در مساحت هاي كوچک با دست برداشت مي شوند مثلا غلات (گندم، جو، برنج، …) و گياهان علوفه ای و يونجه و شبدر، اسپرس را با داس يا قداره و سبزی ها را با داس، كاردک، چغندر، شلغم و هويج را با بيل برداشــت می نمايند و يا خيار و هندوانه و گوجه فرنگی و ميوه های درختی را با دســت می چينند تا صدمه نبينند.

در زراعت های وســيع، برداشت با دســت مقرون به صرفه و عملي نيست بنابراين، برداشت آن ها با ماشين آلات برداشت انجام می گيرد. مثلا برای برداشت غلات دانه ريز از كمباين، براي برداشــت نيشــكر و ذرت از خردكن،  ،برداشت يونجه با دروگر،  و يا برای برداشت سيب زمينی و چغندر از ماشين های كمباين غده كن استفاده می شود.

برداشـت نا به هنگام محصولات زراعی و باغی، شــامل دير يا زود برداشت كردن، به طریق مختلف تلفات محصول را به همراه خواهد داشت.

 

برداشت زودتر از موعد یا زودهنگام محصولات

 

  • کاهش کمیت محصول مخصوصا گیاهان علوفه ای به دلیل رشد نکردن کامل گیاه
  • رسیده نشدن گیاه بنابراین گیاهک دانه تکامل نیافته است
  • بالا بردن هزینه کاهش رطوبت محصول به دلیل کپک زدن در محصولات
  • کاهش بازار پسندی محصولات

برداشت دیر تر از موعد یا درهنگام محصولات

 

  • باعث افزایش ریزش دانه در غلات و حبوبات
  • حمله آفات به دلیل رسیدگی زیاد محصول
  • کاهش بازار پسندی محصولات
  • احتمال مواجه شدن محصولات با شرایط محیطی پیش بینی نشده


معنی رسیدن فیزیولوژیک یا همان رسیدن محصول

 

رسیدن فیزیولوژیکی یعنی کامل شدن محصول روی گیاه مادر است بنابراین زمانی که میوه و دانه و تمامی اجزای تشکیل دهنده محصول بصورت طبیعی کامل شد یعنی رسیده است و آماده برداشت است.

معنی رسیدن تجاری محصول

 

اگر محصول قبل یا بعد از اینکه برسد برداشت شود یعنی برداشت تجاری بوده است. دلیل این کار کاملا مشخص است ؛ بعضی مواقع محصول کشت شده در زمان مناسبی برای پخش شدن در بازار را ندارد بنابراین اگر در بازار عرضه شود ،ارزش تجاری آن کم میشود.

تناوب زراعی

 

چنانچه کشاورزی فقط به تولید یک محصول در مزرعه خود بپردازد و یا همیشه یک محصول خاص را در یک قطعه زمین بکارد نه تنها حداکثر بازده را از کار و عوامل تولید در دراز مدت بدست نمی آورد بلکه با مسائلی مانند گسترش علفهای هرز ،افزایش حشرات و بیماریهای مختلف،فرسایش خاک و….. در نتیجه موجب شکست در تولید کوتاه یا دراز مدت می شود.

عوامل مؤثر بر انتخاب تناوب زراعی


در تناوب زراعی به عواملی مثل کنترل علف هرز ،کنترل بیماری و آفات ،میزان مورد نیاز رطوبت و مقدار باران ،هدف تولید ،کاهش فرسایش خاک و ….باید توجه کرد .

ذخیره محصولات زراعی

 

بخش زیادی از تولیدات محصولات زراعی پس از برداشت در سطح بازار پخش نمیشود و باید مدت طولانی ذخیره شود .از آنجایی که محصولات برداشت شده مورد هجوم حشرات و میکروارگانیسم ها یا دچار فساد میشود باید تمهیدات لازم برای جلوگیری انجام شود.

بخش اعظمی از تولیدات زراعی بلافاصله پس از برداشت در سطح بازار توزیع نشده و بایستی مدتی کم و بیش طولانی ذخیره گردد. از آن جائی که محصولات برداشت شده موجودات زنده ای هستند که همانند هر موجود زنده دیگر تنفس می نمایند، تولید انرژی حرارتی می کنند، دچار تغییرات فیزیکی و شیمیائی میشوند و یا مورد هجوم حشرات و میکروارگانیسمها قرار میگیرند لازم است شرایط مناسبی برای حفظ کیفیت و کمیت آنها تأمین گردد. فساد محصولات زراعی از لحظه پس از برداشت آغاز می شود. سرعت فساد محصول به خسارت های وارده طی برداشت ترکیب شیمیائی محصول لطافت بافتهای آن حرارت و رطوبت محصول هنگام ذخیره و شرایط ذخیره از لحاظ حرارت، رطوبت آلودگی به حشرات و عوامل بیماری زا و بالاخره ترکیب گازهای اتمسفر محل ذخیره بستگی دارد.
برای کاهش و یا جلوگیری از فساد محصول طی دوران ذخیره میتوان نقصان رطوبت و دما و ایجاد تغییر در خصوصیات شیمیائی محصول و محیط نگهداری آن مانند سیلوی علوفه، ضدعفونی محصول و بالاخره اضافه کردن هورمونها به محصول را مورد توجه قرار داد شرایط مناسب برای نگهداری محصولات مختلف زراعی به رطوبت اولیه ،محصول خصوصیات فیزیولوژیکی کیفیت مورد نظر و موارد مصرف محصول و همچنین امکانات وجود داشته بستگی دارد.

ذخیره محصولات دانه ای

 

اساس ذخیره محصولات دانه ای ،پایین نگهداشتن دما و رطوبت آنها طی دوران ذخیره است که از طریق تهویه طی شرایط جوی مناسب انجام می گیرد. نکته قابل توجه در ذخیره محصولات آن است که حتی بهترین شرایط نگهداری نیز موجب بهبود کیفیت محصول ذخیره شده نمی گردد بلکه ممکن است کیفیت آن را در همان وضعیت حفظ نماید و یا از شدت نقصان آن بکاهد. در هر حال محصولی که ذخیره می گردد، باید ابتدا از نظر کیفیت هایی مانند ناخالصی های فیزیکی ،دانه های شکسته یا آلوده به حشرات و عوامل بیماری و وجود حشرات بالغ و بذر علفهای هرز اصلاح گردد. معمولا تمیز کردن دانه های مورد ذخیره با عبور دادن آنها از تمیز کننده های غربالی مجهز به جریان باد انجام میگیرد. طی این عمل دانه های شکسته، بذر علفهای هرز و سایر محصولات گرد و خاک، کاه و کلش و سایر ناخالصی های فیزیکی از دانه های مورد ذخیره گرفته میشوند.

انبارها


هر اتاق نگهداری دانه را میتوان انبار گفت اما انبارها از نظر ساختمان و تجهیزات بسیار متفاوت میباشند تجهیزات انبارها از سردخانه با کنترل دقیق کلیه عوامل محیطی، تا انبارهای سنتی ،روستایی بدون هیچگونه کنترل بر عوامل محیطی متفاوت بوده و طیف وسیعی از شرایط را در بر میگیرند. معمولا از سردخانه ها برای نگهداری محصولات زراعی دانه ای استفاده نمیشود.

انبارهای ذخیره دانه بایستی بر روی سکوی نسبتا مرتفعی ساخته شده و کف و نیز لااقل ارتفاع کمی از دیواره های آن سیمانی باشد تا از نفوذ رطوبت، جوندگان و موریانه ها در امان باشد. تبادل حرارتی ،انبار به خصوص در سقف آن باید کـم باشـد تـا تغییرات حرارتی محیط خارج بر آن اثر ننماید. انبارها باید به پنکه های هواکش کافی مجهز باشند، تا تهویه به موقع انبار امکان پذیر باشد. ابعاد داخلی انبارها به حجم محصول یا محصولات مورد ذخیره بستگی دارد.
معمول ترین ظرف نگهداری دانه در انبار کیسه است. جابجائی هوا از میان کیسه هـا تـا حد زیادی از افزایش دمای محصول به طور نقطه ای جلوگیری میکند. با این حال بایستی مواظب تغییرات حرارتی انبار و دانه ها بود و در مواقعی که هوای خارج از انبار از نظر دما و رطوبت مناسب است نسبت به تهویه هوای انبار اقدام کرد.

مخازن مسدود


برای ذخیره مقادیر زیاد دانه از مخازن عمودی یا افقی بزرگ و مسدودی که ظرفیت بعضی از آنها به ده ها هزار تن میرسد استفاده میکنند این مخازن ممکن است سیمانی و یا فولادی شکل باشند و مجهز به سیستم تهویه ، تجهیزات گردش و دوران دانه وسایل ضدعفونی و غیره باشند تجهیزات این مخازن و شرایط نگهداری دانه در آنها بستگی زیادی به مورد مصرف دانه، مدت زمان ذخیره و بازده اقتصادی دارد مخازن مسدود به جز مجاری ورود و خروج دانه ها و یا مجاری منظور شده برای تهویه غیر قابل نفوذ هستند تا از اتلاف رطوبت و یا فساد ناشی از جذب رطوبت و همچنین افزایش دمای دانه جلوگیری گردد.

کنترل آفات انباری


ممکن است که انبار مخزن ذخیره و یا دانه ها در زمان ذخیره سازی به تخم حشره و یا حشرات بالغ آلوده باشند. تخم حشره در دوران ذخیره تفریخ شده و همراه با حشرات بالغ از دانه ها تغذیه و موجب کاهش کیفیت و یا حتی از بین رفتن کامل مواد انبار شده می گردند خسارت حشرات در شرایط بالا بودن دما و رطوبت دانه بسیار شدید است .تمیز کردن دانه ها از تخم و یا حشرات بالغ و دانه های شکسته که غذای مناسبی برای حشرات هستند از ضرورت های اولیه یک ذخیره موفق است این عمل توسط ماشین های بوجاری انجام میشود

ذخیره محصولات زراعی غده ای


از محصولات غده ای میتوان به چغندر قند و سیب زمینی اشاره کرد که ممکن است برای مدتهای کم و بیش طولانی ذخیره شود
چغندر قند را معمولا زمانی میکارند که که هوا در اوایل پاییز رو به خنکـی برود. امروزه که سیستم حمل و نقل توسعه یافته است محصول را بلافاصله پس از برداشت حمل کرده و به کارخانه تحویل میدهند. در کارخانه، چغندر را در گودال های روباز یا مسقف سیمانی بزرگ و تا زمان فرآیند سازی نگهداری میکنند .نحوه ذخیره سیب زمینی معمولی به شرایط محیطی و امکانات موجود بستگی دارد. در نواحی بسیار سرد که میانگین دماهای حداقل طی دوران انبارداری کمتر از ۵ درجه سانتی گراد است ،غده را در پاییو زمستان در کیسه گونی یا انبار نگه میدارند و در مناطق معتدل ممکن است انبار ها به هوکش برقی نیاز داشته باشند تا در مواقع سرد و مرطوب انبار را تهویه و از افزایش دما جلوگیری شود.

ذخیره محصولات علوفه ای


محصولات علوفه ای را پس از خشک کردن ذخیره میکنند و یا به حالت تر و تازه سیلو مینمایند ذخیره هر دو فرم دارای مسائل خاص خود است چنانچه رطوبت علوفه خشک در زمان انبار کردن زیاد باشد مورد حمله میکروارگانیسم ها قرار گرفته و فساد می یابد حرارت ناشی از این فساد موجب گرم شدن علوفه شده و فعالیت میکروارگانیسمها را تشدید می.کند. این تغییرات نه تنها از ارزش غذائی علوفه می،کاهند، بلکه رنگ علوفه را نمایند. همچنین در اثر ایجاد گازهای قابل اشتعال، خطر آتش سوزی در انبار افزایش می یابد.ذخیره علوفه خشک نیاز به اقدامات زیادی ندارد همان قدر که از باران و آفتاب در امان باشد کفایت میکند.

جمع بندی

عملیات برداشت و پس از برداشت در کشاورزی بسیار حائز اهمیت است و در صورت کوتاهی در این مرحله ،کشاورز با ضرر زیادی روبرو میشود بنابراین با آشنایی با علم در این مرحله میتوانید کیفیت محصول خود را چندین برابر و بازار پسندی آن را زیاد کنید در نتیجه سوددهی بالایی خواهید داشت.

 

منابع

 

 

 

 

با ما همراه باشید

با ارائه برترین مقالات و مطالب روز کشاورزی توسط کارشناسان فنی

پخش نهاده های کشاورزی

  ** نهاده راز خرم ،راز یک فصل پربار **

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *