نهاده راز خرم ، راز یک فصل پربار

نهاده راز خرم،راز یک فصل پربار

جستجو
بهترین اقدامات در خرداد ماه برای باغداری- شرکت پخش نهاده های کشاورزی نهاده راز خرم

بهترین اقدامات در خرداد ماه برای باغداری

خرداد ماه زمانی حیاتی در باغداری است که بسیاری از درختان و گیاهان در مرحله رشد فعال و تشکیل میوه قرار دارند. از این رو برای بهبود عملکرد و سلامت درختان، برخی از اقدامات ضروری است. رعایت مواردی مانند آبیاری منظم، کنترل آفات و بیماری‌ ها، هرس اصولی و تغذیه و کوددهی مناسب خاک در جهت رشد میوه‌ ها و جلوگیری از خسارت آن ها در برابر تنش‌ ها و آفات از جمله اقدامات بسیار مهم در این ماه هستند.

آماده‌ سازی میوه و درخت در خرداد ماه

خرداد ماه یکی از مراحل مهم در رشد اولیه میوه‌ ها به خصوص در مرکبات است؛ چرا که بسیاری از درختان میوه در این دوره در حال رشد اولیه هستند و برای حفظ و نگهداری آن ها رعایت اصولی انجام اقدامات تخصصی زیر ضروری است.

تغذیه و کوددهی مناسب

در خرداد ماه کوددهی و مصرف بیش از حد نیتروژن موجب رشد رویشی بیش‌ از حد (به اصلاح رشد علفی) و کاهش کیفیت میوه می‌ شود؛ چرا که انرژی گیاه صرف رشد شاخه و برگ ها شده و تمرکز از رشد میوه خارج می شود. در خرداد ماه بهتر است از کودهای حاوی پتاسیم مانند کود سولفات پتاسیم، کود 36-12-12 و کود 20-20-20 و کودهای فسفره مانند کود فسفیت پتاسیم جهت بهبود رشد و استقرار بهتر گیاه، رشد میوه، استحکام دیواره سلولی و کنترل برخی بیماری های قارچی استفاده شود. همچنین مصرف کودهای ریزمغذی مانند کود کلسیم جهت جلوگیری از پوسیدگی گلگاه و مقاومت در برابر آفات و کود زیمافر (ترکیب آهن، روی و منگنز) جهت رفع زردی و کمبود عناصر غذایی در گیاهان بسیار مهم است. ترکیبات دیگری همچون کود سیلیکات پتاسیم نیز برای جلوگیری از آفتاب سوختگی درختان مفید هستند.

 

مدیریت آبیاری در خردادماه

آبیاری منظم و منع از آبیاری غرقابی برای جلوگیری از ریزش میوه‌ ها به خصوص میوه های جوان ضروری است. صورتی که آبیاری منظم نباشد، نه تنها در گیاه موجب بروز تنش می شود، بلکه آبیاری بیش از حد موجب ترکیدگی میوه مانند ترکیدگی انار و یا درختان مرکبات می‌ شود.

 تنک کردن میوه

عمل تنک کردن و یا حذف میوه های اضافه در درختانی همچون سیب، گلابی و هلو از باردهی بیش‌ از حد جلوگیری کرده و سبب رشد بهتر میوه های باقی مانده درخت می شود. از این رو بهتر است میوه‌ های ضعیف، بدشکل یا آلوده را حذف کرده تا انرژی درخت سبب درشت‌ تر شدن میوه‌ ها و جلوگیری از شکستگی شاخه‌ ها شود.

کنترل آفات و بیماری‌ ها در خرداد

خرداد ماه زمان فعالیت آفات و خسارت زایی آنها است و آفاتی همچون کرم سیب، مگس میوه، شته‌ ها و کنه‌ ها در این ماه خسارت زا هستند. جهت کنترل آن ها استفاده از تله‌ های فرمونی و سموم مناسب با هر آفت ضروری است مانند سم اتیون برای کنترل شپشک ها، سم کنفیدور برای کنترل اکثر آفات، سم استامی پراید برای کنترل طیف وسیعی از آفت، سم دلتامترین برای کنترل مینوز و تریپس و… . همچنین بیماری‌های قارچی مانند لکه سیاه سیب و سفیدک پودری و سفیدک داخلی، آنتراکنوز و یا شانکر باکتریایی بیشترین خسارت را وارد می کنند. کنترل دوره آبیاری و سمپاشی مناسب با قارچکش‌ هایی مانند کاپتان، بردوفیکس، کاربندازیم، مانکوزب یا ترکیبات گوگردی توصیه می‌ شود.

هرس سبز

حذف پاجوش‌ ها و نرک‌ ها جهت بهبود نوررسانی و جریان هوا در میان تاج درخت مفید است. هرس سبز معمولا برای درختانی مانند سیب و گلابی، هلو و شلیل، انگور و گاهی درختان مرکبات صورت می گیرد. هرس شاخه‌ های اضافی موجب بهتر دریافت شدن نور و افزایش انرژی درخت جهت رشد میوه می‌ شود.

شستشوی درخت

زمانی که آفات بر روی درختان حضور داشته باشند عسلک هایی را تولید می کنند که حضور این عسلک ها و مواد چسبنده موجب حضور اسپورهای قارچ بر روی گیاهان شده و مانع از فعالیت برگ ها همچون فتوسنتز می شود که در نهایت گیاه را دچار ضعف می کند. از این رو می توان با شستشوی درخت با آب پر فشار و مصرف سموم حشره کش به همراه صابون های کشاورزی از گسترش آن ها جلوگیری کرد.

کنترل علف هرز

در زمان رشد رویشی گیاه و زمان فعالیت و رشد گیاهان، علف های هرز نیز همانند سایرین رشد کرده و به علت رقابت بر سر آب و مواد غذایی می توانند موجب ضعف در درختان شود. از این رو توصیه می شود که با حذف و کنترل علف های هرز که مانع از تقویت عمومی درختان می شود، به همراه مصرف سموم علفکش مناسب این گیاهان را کنترل نمود.

جمع بندی

آماده‌ سازی میوه در خرداد ماه نیازمند مدیریت دقیق تغذیه، آبیاری، تنک کردن، کنترل آفات و هرس است. با رعایت این امور، می‌ توان از ریزش میوه، کاهش کیفیت و خسارات آن ها جلوگیری کرد که در نهایت سبب تولید محصول باکیفیت و بازار پسند خواهد شد.

جدول پیشنهادی کود

  1. کود 20-20-20
  2. کود 36-12-12
  3. کود سولفات پتاسیم
  4. کود فسفیت پتاسیم
  5. کود سیلیکات پتاسیم
  6. کودهای کلسیم
  7. کود ریزمغذی آهن، روی، منگنز زیمافر

جدول پیشنهادی سم

  1. سم حشره کش اتیون
  2. سم حشره کش کنفیدر
  3. سم حشره و کنه کش استامی پراید
  4. سم حشره کش دلتامترین
  5. سم حشره کش دیمتوات
  6. سم حشره کش سایپرمترین
  7. سم حشره کش، کنه کش مالاتیون
  8. سم حشره کش دی کلروس