نهاده راز خرم ، راز یک فصل پربار

نهاده راز خرم،راز یک فصل پربار

جستجو
Email
Print

آنچه در این مقاله می خوانید

مطالب پیشنهادی

از محصولات زیر هم دیدن کنید:

کودهای مناسب درخت انجیر- شرکت پخش نهاده های کشاورزی نهاده راز خرم

کودهای مناسب درخت انجیر

کوددهی درخت انجیر نقش موثری در رشد مطلوب و باردهی آن دارد. انجیر همانند سایر درختان به عناصر غذایی مانند نیتروژن، فسفر، پتاسیم و ریز مغذی هایی همچون کلسیم، بر، روی و … نیاز دارد تا هم مقاومت آن در برابر بیماری ها افزایش یابد و هم میوه های سالم و باکیفیت تولید کند. توجه به زمان درست برای کوددهی به خصوص در ابتدای  فصل رشد و پس از برداشت از موارد مهم و اساسی در تغذیه درخت انجیر است.

برای استعلام قیمت و خرید کود و سموم کشاورزی با شماره 09109742010 تماس بگیرید.

برای دیدن برنامه کوددهی انجیر کلیک کنید.

شرکت پخش نهاده های کشاورزی نهاده راز خرم در بیست و یکمین نمایشگاه بین المللی کشاورزی شیراز میزبان شماست.

بهترین کود برای درخت انجیر

درخت انجیر برای رشد مناسب و باردهی اقتصادی بالا به کودهایی حاوی عناصر نیتروژن (N)، فسفر (P)، پتاسیم (K) و سایر عناصر همچون ریز مغذی ها نیاز دارد. بهترین کود برای رشد سریع درخت انجیر شامل کودهای آلی، کودهای NPK، کودهای ریز مغذی و گرانول است. برای گرفتن بهترین نتیجه و عملکرد باید هر کود را در زمان مناسب استفاده کرد. کودهای آلی سبب بهبود ساختار خاک، افزایش فعالیت میکروارگانیسم ها و کاهش حداقلی پی اچ خاک در جهت جذب عناصر می شود.

کودهای NPK با عناصر یکسان مانند 10-10-10 یا 18-18-18 و 20-20-20 را در فصل رشد (بهار و تابستان) می توان استفاده کرد. این نوع از کودها دارای درصد یکسانی از عناصر نیتروژن، فسفر و پتاسیم هستند. نیتروژن در رشد شاخ و برگ، فسفر در توسعه ریشه و میوه دهی و پتاسیم در کیفیت میوه و مقاومت به خشکی موثر است. از کوددهی بیش از حد نیتروژن باید خودداری کرد، زیرا سبب مسمومیت گیاه، رشد رویشی زیاد و کاهش میوه دهی می شود.

همچنین کودهای سولفاته و پتاسه مانند سولفات پتاسیم در مرحله رسیدن میوه بسیار مفید هستند و موجب افزایش شیرینی و اندازه و سایز انجیر می شوند. علاوه بر کودهای ذکر شده، کودهای ریز مغذی همچون آهن، روی و منیزیم در خاک های آهکی یا خاک های فقیر ضروری هستند تا از کلروز و زردی در برگ ها جلوگیری شود. زمان کوددهی نیز اهمیت زیادی دارد. به طور کل بهترین زمان کوددهی درخت انجیر، اوایل بهار و پس از برداشت محصول است.

تاثیر عناصر مختلف بر درخت انجیر

همانطور که ذکر شد درخت انجیر برای رشد سالم، باردهی مطلوب و مقاومت در برابر اکثر بیماری ها و آفات به عناصر ماکرو و میکرو نیاز دارد که در ادامه به برخی از عناصر مهم و نقش آن ها و علائم کمبود آن در درخت انجیر می پردازیم.

 عنصر نیتروژن (N)

نیتروژن در رشد شاخ و برگ، افزایش سبزینگی و فتوسنتز نقش دارد. از علائم کمبود این عنصر می توان به برگ های زرد و کوچک به همراه رشد ضعیف شاخه ها اشاره کرد. برای رفع کمبود این عنصر می توان از کودهایی مانند نیترو آکتیماکس و نیترات آمونیوم استفاده کرد.

عنصر فسفر (P)

فسفر در افزایش توسعه ریشه، تشکیل گل و میوه، انتقال انرژی تاثیرگذار است. کمبود عنصر فسفر موجب تغییر رنگ برگ ها به بنفش مایل به قرمز، تاخیر در رسیدن میوه و کاهش رشد میوه می شود. برای جلوگیری از کمبود این عنصر می توان از اوره فسفات، 10-52-10، فسفر پی50، سوپر فسفات، مونو آمونیوم فسفات استفاده کرد.

 عنصر پتاسیم (K)

 پتاسیم در افزایش کیفیت میوه، مقاومت به خشکی و بیماری ها و کمک به رنگ آوری محصولات موثر است. کمبود این عنصر سبب سوختگی حاشیه برگ ها، ریز شدن میوه ها و عدم طعم و رنگ مناسب در میوه می شود. برای رفع کمبود پتاسیم مصرف کودهای سولفات پتاسیم، پتاسیم تک عنصره و فروت کالر توصیه می شود.

 عنصر کلسیم (Ca)

کلسیم در افزایش استحکام دیواره سلولی، جلوگیری از ترک خوردگی میوه و افزایش عمر انبارداری محصول تاثیر دارد. کمبود کلسیم موجب کاهش مقاومت گیاه در برابر تنش های محیطی و آفات و بیماری، میوه ها نرم و ترک خورده می شود. کودهای نیترات کلسیم، کلسیم تک عنصره و بیوکسی کلسیم در رفع کمبود آن موثر است.

 عنصر آهن (Fe)

آهن در گیاه موجب افزایش سنتز کلروفیل، بهبود تنفس گیاه و سبزینگی برگ ها می شود. کمبود آهن سبب زردی در بین رگبرگ های جوان گیاه و کاهش فتوسنتز می شود و کود کلات آهن، سولفات آهن در رفع آن موثر است.

عنصر روی (Zn)

روی در تنظیم هورمون های رشد، تشکیل میوه و کمک به گلدهی نقش دارد و مانع میوه ریزی می شود. کمبود آن باعث می شود برگ ها کوچک و بدشکل، فاصله بین گره ها کم و گلدهی بی کیفیت شود. با  استفاده از کود سولفات روی و کودهای کلاته روی می توان مانع ایجاد خسارت شد.

عنصر منیزیم (Mg)

منیزیم در تولید کلروفیل و بهبود فتوسنتز موثر است و کمبود آن سبب زردی بین رگبرگ ها (کلروز) می شود. کودهای حاوی منیزیم مانند سولفات منیزیم و کودهای مایع منیزیم برای رفع کمبود این عنصر مناسب هستند.

عنصر منگنز (Mn)

منگنز فعال کننده آنزیم ها و سنتز ویتامین ها می باشد و کمبود آن سبب زردی بین رگبرگ ها در برگ های مسن می شود. کود سولفات منگنز و ریز مغذی میکرو کمپلکس می توانند مانع از کمبود منگنز شود.

عنصر بُر (B)

 بر در بهبود گرده افشانی، تشکیل میوه و انتقال قندها موثر است و کمبود این عنصر موجب تشکیل شدن میوه های بدشکل و ریزش میوه ها می شود. برای رفع کمبود عنصر بور می توان از کود بیوکسی بر و ترکیبات حاوی کلسیم و بر استفاده کرد.

روش کوددهی درخت انجیر

کوددهی درخت انجیر به روش های مختلفی انجام می شود. این اقدام باید به صورتی باشد که عناصر غذایی به ‌صورت بهینه جذب ریشه و برگ شوند. انتخاب روش کوددهی در درخت انجیر می تواند با توجه به سن درخت، نوع خاک و شرایط آب‌ و هوایی متفاوت باشد. مهم‌ ترین روش‌ های کوددهی درخت انجیر شامل موارد زیر می شود:

  1. کوددهی خاکی: مناسب برای کودهای آلی و برخی از کودهای شیمیایی گرانوله همچون سولفاته ها و NPK. بهتر است کوددهی خاکی در اوایل بهار و یا بعد از برداشت انجام شود.
  1. چالکود: برای درختان بالغ و در زمستان برای خاک‌های فقیر مؤثرتر است. برای استفاده بهتر از چالکود برای درخت انجیر معمولا باید چاله‌ هایی به عمق 30-40 سانتی متر (با توجه به سن درخت) در یک سوم سایه‌ انداز درخت حفر و کود داخل آن ریخته شود.
  1. کوددهی آبیاری: کودآبیاری بهترین روش برای کودهایی با عناصر سنگین و درشت مانند نیترات پتاسیم، سولفات منیزیم و برخی کودهای NPK و… است. در این روش کود مستقیما با آب آبیاری از طریق خاک به ریشه می‌ رسد و بازدهی بالایی دارد.
  1. محلول‌ پاشی و جذب برگی: برای کودهای مایع رقیق‌ شده  و ریز مغذی‌ هایی مانند آهن، روی، منگنز، بُر و فروت ست ها بسیار موثر است. محلول‌ پاشی و جذب برگی در موارد کمبود شدید یا خاک‌ های آهکی که جذب ریشه ‌ای کم است، استفاده می‌ شود. همچنین غلظت کود باید مناسب باشد تا سبب سوختگی برگ‌ ها نشود. بهترین زمان محلول پاشی صبح زود یا عصر و آخر شب برای جذب بهتر است.
  2. تزریق کود به تنه: در موارد کمبود شدید عناصر استفاده شده کود مستقیما به آوندهای درخت تزریق می‌ شود. تزریق کود به تنه روشی تخصصی و کم‌ کاربرد است که به تجهیزات نیاز دارد.

بهترین زمان کوددهی درخت انجیر

کوددهی درخت انجیر می تواند در بازه های زمانی مختلف و با کودهای متفاوت انجام شود:

  1. کوددهی پایه از اواخر زمستان تا اوایل بهار: مناسب برای کودهای آلی (پلت مرغی) و کود NPK ، 4-6، هفته قبل از بیدار شدن جوانه ها، با هدف تقویت ریشه و تأمین ذخیره غذایی برای شروع رشد
  1. کوددهی تکمیلی از اواسط بهار تا اوایل تابستان: همزمان با تشکیل میوه ها به خصوص در مرحله فندقی شدن میوه، مناسب برای کودهای پتاس بالا مانند سولفات پتاسیم با هدف افزایش کیفیت و اندازه میوه ها
  1. کوددهی پس از برداشت یا پاییزه: در زمان 2-3 هفته پس از پایان برداشت، مناسب برای کودهای فسفره و پتاسه، با هدف ذخیره سازی مواد غذایی برای سال بعد به همراه چالکود کودهای گرانول که در زمستان های پر باران قابل استفاده است.
  1. محلولپاشی ریزمغذی ها: در زمان تورم جوانه ها به خصوص زمان فروت ست و پس از تشکیل میوه، این روش برای عناصر آهن، روی و بور و … مناسب می باشد.

توجه کنید که در خاک های سبک بهتر است کوددهی در چندین چند مرحله انجام شود. هماهنگی زمان کوددهی با مراحل مختلف درخت مثل تورم جوانه، گلدهی، تشکیل میوه و رسیدن بیشترین بازدهی را دارد.

کوددهی درخت انجیر در زمستان

در زمستان باید از سال دوم الی سوم کاشت درخت انجیر کود دهی آغاز شود و برای نهال درخت انجیر، استفاده از کودهای متعادل و غنی از عناصر ماکرو و میکرو ضروری است. شیوه کوددهی به نهال انجیر باید مناسب با سن گیاه و شرایط خاک باشد. در ابتدای کوددهی برای نهال انجیر بهتر است از کود هیومیک اسید و جلبک دریایی جهت رشد و اصلاح خاک استفاده شود همچنین کود آمینو اسید توصیه می شود برای جلوگیری از تنش ها مصرف شود. عناصر دیگر همچون کود های حاوی نیتروژن و ریز مغذی ها نیز در زمان شروع رشد و فعالیت گیاه استفاده شود. از کوددهی نزدیک به تنه خودداری شود تا از سوختگی ریشه جلوگیری شود. بهتر است در خاک های قلیایی، استفاده از کودهای اسیدی مانند سولفات آمونیوم و گوگرد به اصلاح pH خاک و جذب بهتر عناصر کمک می کند.

زمان و میزان آبیاری درخت انجیر

نیاز آبی درخت انجیر نسبت به درختان میوه دیگر کمتر است؛ اما این گیاه نسبت به تنش های آبی حساس است. آبیاری کم یا بیش از حد سبب ریزش در زمان نامناسب محصول خواهد شد. درخت انجیر به آبیاری منظم در سال های اولیه رشد نیاز دارد. در مناطق معتدل، آبیاری حدودا هر ۷ تا ۱۰ روز در فصل رشد انجام می شود، اما در مناطق گرم و خشک، فواصل آبیاری حدودا ۵ تا ۷ روز کاهش می یابد.

در زمستان، آبیاری درخت انجیر باید محدود باشد، مگر در مناطق کم بارش که می توان با آبیاری سبک هر ۳ تا ۴ هفته یکبار آبیاری را انجام داد. نهال های جوان نیز به آبیاری عمیق و کم تعداد نیاز دارند. درختان بالغ (۴ سال به بالا) به آبیاری کمتر اما با حجم بیشتر نیازمند هستند. خاک های سبک به آبیاری مکرر با حجم کمتر و خاک های سنگین به آبیاری کمتر و با فواصل طولانی تر نیاز دارند. توجه کنید که در دوره میوه دهی، آبیاری باید منظم باشد تا از ترک خوردگی میوه ها جلوگیری شود.

نتیجه گیری

درخت انجیر برای رشد مطلوب و تولید محصول باکیفیت به کوددهی اصولی نیاز دارد. استفاده از کودها در زمان درست از مواردی است که باغداران باید به آن توجه کنند. برای اطلاع دقیق از نیاز کودی درختان می توان از آزمایش خاک کمک گرفت و با توجه نظر کارشناسان از کود های با کیفیت و مناسب برای درخت انجیر استفاده کرد.

2 پاسخ

  1. سلام علیکم آقای مهندس یه آفات مگسی داریم بخصوص بهار از تنه های تازه از ابتدای شاخه مهندس تبدیل میشه به کرم عین دلر میره پایین تا شاخه را بشکند بخصوص بادام‌ها دیمی سیب فقط در گردو ندیدم پیشنهادتون چیه. کود میخام درخت گلابی. و به. گردو. سیب. انار از هر درخت ۲ تا دارم. باردهیشون غیر از. گلابی کم بار میشن. گلابی هام در طول زمان میریزن. راهنمایی کنید و کود. کمترین. حجیم. میخام چون باغچه است. لطف می کید تشکر می گنم

    1. با سلام. لطفا با شماره 09109742010 تماس بگیرید تا کارشناسان فنی مجموعه راهنمایی های لازم را به شما ارائه دهند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *