نهاده راز خرم ، راز یک فصل پربار

نهاده راز خرم،راز یک فصل پربار

جستجو
Email
Print

آنچه در این مقاله می خوانید

از محصولات زیر هم دیدن کنید:

روش های کاربردی افزایش عملکرد کمی و کیفی انگور در شرایط کشت دیم

روش های کاربردی افزایش عملکرد کمی و کیفی انگور در شرایط کشت دیم

اهمیت انگورکاري در ایران بیشتر به دلیل نقش و جایگاه جهانی تولید انگور در دنیا است. ایران یازدهمین تولیدکننده انگور و سومین صادرکننده کشمش در جهان می باشد. کاشت آن در ایران حداقل از 2000 سال قبل از میلاد آغاز شده و مردم از دیرباز با روش هاي کشت و تولید انگور آشنا هستند. به همین دلیل است که امروزه در اکثر نقاط ایران از نواحی سردسیر شمال تا حواشی کویر و مناطق جنوب کشت انگور متداول است. تابش آفتاب و دمای مناسب، میزان قند، اسید و کیفیت انگور را افزایش می دهد. انگور براي بیداري از خواب زمستانه، به 2 تا 3 ماه سرماي زمستانی نیازمند است. براي تأمین نیاز سرمایی انگور، دمایی بین 0-7 درجه سانتیگراد لازم می باشد. انگور از سن 5-4 سالگی شروع به باردهی می کند و عمر اقتصادي آن 70-65 سال می باشد.

احداث تاکستان دیم در دامنه های شمالی و شمال غربی کشور توصیه می شود؛ زیرا در دامنه های رو به جنوب خطر سرمازدگی بهاره بیشتر است. اما در مناطق مرتفع با فصل رشد کوتاه، کشت ارقام زودرس در دامنه های جنوبی توصیه می شود. در مناطقی با زمستان های بسیار سرد که حداقل دما از 25- درجه سانتیگراد کمتر باشد، احداث تاکستان دیم توصیه نمی شود.

ایجاد بانکت برای مناطقی با بارندگی بالای  700 میلیمتر و ایجاد سامانه آبگیر برای مناطقی با بارندگی کمتر از 700 میلیمتر توصیه می شود. در این مناطق ایجاد سامانه آبگیر شرایط مناسبی را برای ذخیره آب قابل دسترس بوته ها فراهم می کند، به طوری که رواناب حاصل از بارندگی ها به چاله ای هدایت می شود که نهال در آن کاشته شده است.

برای خرید عمده کود کشاورزی می توانید با شماره تماس 09106562010 در تماس باشید.

مدیریت تغذیه در تاکستان دیم

انگور گونه ای کم توقع است و معمولا نیازهای تغذیه ای خود را از عناصر موجود در خاک تامین می کند. انتخاب رقم و پایه می‌ تواند تأثیر زیادی بر تغذیه درختان انگور داشته باشد. درختان انگوری که دارای پایه‌ های مقاوم به نماتود و پر رشد هستند، سیستم‌های ریشه گسترده تری دارند و به همین دلیل  میزان نیتروژن و پتاسیم در آنها بالاتر و نیاز به کود کمتری دارند.

به منظور تولید مناسب و بهینه و جایگزینی عناصر تخلیه شده از خاک قبل از احداث باغ انگور بهتر است آزمون خاک انجام شود و بر اساس نتایج آزمون خاک و متناسب با شرایط دیم هنگام کاشت نهال، کود دامی پوسیده و کودهای شیمیایی به خاک اضافه گردند.

انگور نیاز بالایی به کودهای حاوی نیتروژن، پتاسیم، روی و بور دارد و نسبت به کمبود این عناصر حساس می باشد. نیاز انگور به پتاسیم به اندازه نیتروژن بوده و تاثیر مهمی بر عملکرد کمی و کیفی محصول، افزایش مقاومت به سرما، بیماری و تنش خشکی دارد. همچنین نیاز متوسطی به عناصر منیزیم، آهن، گوگرد و منگنز و نیاز کمی به عناصر فسفر و کلسیم دارد.

از کودهای نیترات یا سولفات آمونیوم (120 گرم)، سوپرفسفات تریپل (90 گرم)، سولفات پتاسیم (200 گرم)، سولفات منیزیم (100 گرم)، سولفات روی، سولفات آهن هرکدام در حدود 70 گرم) و سولفات منگنز (40 گرم) می توان در چالکود استفاده کرد. از کود آلی یا دامی پوسیده همراه با کود شیمیایی استفاده می گردد. بــه طــور معمــول هــر دو ســال یکبــار دادن 20 تــن کــود دامــی کاملا پوسـیده در هکتـار حـدود 20-30  کیلوگـرم بـرای هـر بوته توصیـه می شـود.

نحوه مصرف کود در تاکستان دیم

به دلیل اینکه در شرایط دیم، آبیاری در تاکستان صورت نگرفته و نیاز آبی آن از آب باران و برف تامین می گردد و امکان کود آبیاری وجود نداردY لذا مصرف هر نوع کود شیمیایی در شرایط دیم بایستی با دقت و حساسیت به صورت چالکود پاییزه و یا محلولپاشی انجام گیرد. عملیات چالکود در داخل سامانه آبگیر، هر سه سال یک بار و برای تاکستان هایی که بالای 5 سال و در سن باردهی هستند در پاییز و پس از خزان برگ ها انجام شده تا بارندگی های پاییز و زمستان عناصر غذایی را در دسترس ریشه قرار دهند.

کوددهی به روش محلولپاشی به سبب سهولت و تسریع جذب مواد غذایی، به خصوص برای تأمین ریزمغذی ها که به مقادیر کم مورد نیاز هستند، روش بسیار مناسبی برای تغذیه تاکستان است. بهترین زمان محلولپاشی در تاکستان دیم، مرحله قبل از تورم کامل جوانه ها، پس از پایان مرحله گلدهی یا در اوایل پاییز پس از برداشت محصول است. محلولپاشـی بـرای تشکـیل میـوه در زمانـی کـه بوتـه دارای بــرگ باشــد و در طی چند مرحله انجــام می شــود.

توصیه عمومی برای محلولپاشی عناصرغذایی در تاکستان دیم به شرح زیر است:

  • اســتفاده از کود فروت ست حاوی عناصر اوره، اســیدبوریک و ســولفات روی در دو مرحلـه یـکی قبـل از خـزان برگهـا و دیگـری در مرحلـه قبــل از تــورم جوانه هــا
  • محلولپاشی پس از هرس زمستانه و قبل از تورم کامل جوانه: نیترات آمونیوم 3 در هزار + سولوپتاس 2 درهزار + سولفات روی 2 درهزار
  • محلولپاشی در مرحله تشکیل میوه (10 روز پس از پایان گلدهی): سولفات آمونیوم 5/1 درهزار + نیترات پتاسیم 2 درهزار
  • محلولپاشی پس از برداشت محصول (نیمه دوم مهر): اوره 3 درهزار + مونوپتاسیم فسفات 2 درهزار + سولفات روی 3 درهزار و محلولپاشـی بـا کودهـای دارای عناصـر ریزمغـذی شـامل کود میکـرو کامـل بـا غلظـت 3 در هـزار بـا و اطمینـان از وجـود رطوبـت کافـی در خــاک و بارش هــای جــوی

سایر روش های کاربردی برای بهبود کمیت و کیفیت میوه انگور علاوه بر تغذیه اصولی پس از برداشت میوه (پاییز تا اواخر زمستان)

  • قطع به موقع آبیاري به ویژه در مناطق سردسیر برای کمک به توقف رشد رویشی و خشبی شدن بافت شاخه و جوانه ها
  • آبیاري مناسب تاكستان در مناطق گرم جنوبی تا سرد شدن هوا و آغاز تغییر رنگ برگ ها
  • اعمال یک دور آبیاري درصورت عدم بارش در هر ماه از فصل زمستان (كمتر از 25 میلیمتر بارش)
  • به تاخیر انداختن زمان هرس به ویژه در مناطقی كه بروز یخبندان و افت دما وجود دارد.
  • تغییر سیستم تربیت و هرس از روش سنتي (پاچراغی) به داربستي به دلیل تسهیل عملیات آبیاری، هرس، کوددهی، حذف سایه بیش از حد و کاهش بیماری سفیدک و بهبود کمیت و کیفیت میوه
  • سم پاشی با سم بودروفیكس به ویژه در صورت نشانه آلودگی روي شاخه ها تا قبل از تورم جوانه ها
  • مصرف خاكی كودهاي آلی (حیوانی پوسیده) همراه با کودهای شیمیایی

روش های کاربردی برای بهبود کمیت و کیفیت میوه انگور در فصل رشد رویشی و زایشی

  • حلقه برداری شاخه ها به سبب بهبود زودرسی، کاهش اسیدیته و بهبود رنگ و طعم میوه
  • سربرداری شاخه حاوي خوشه ميوه در 10 گره بالاتر از آخرين خوشه در زمان شروع تغيير رنگ ميوه با كنترل رشد رويشي، افزايش نفوذ نور در تاج، كاهش شدت بيماري سفيدك و بهبود رنگ و مزه ميوه

نتیجه گیری

عملکرد کمی و کیفی میوه انگور تابع عوامل ژنتیکی و عوامل محیطی است. علاوه بر مدیریت و بهبود تغذیه باغات انگور دیم، با استفاده از تکنیک های مختلف باغبانی می توان ویژگی های کمی و کیفی انگور را بهبود بخشید. روش کود دهی در مدیر یت تغذیه گیاهان اهمیت زیادی دارد. یکی از بهترین، مؤثرترین و ساده ترین روش های کود دهی برای درختان دیم، روش چالکود است. تحقیقات نشان می دهد که خوشه های بزرگتر، اندازه حبه درشت تر، تعداد خوشه بیشتر و در نتیجه عملکرد محصول بالاتر ناشی از محلولپاشی همراه با چالکود عناصر مورد نیاز در مراحل مختلف رویشی و زایشی درخت است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *