بهترین اقدامات در تیر ماه برای باغداری
اقدامات باغداری در فصول مختلف سال از یکدیگر متفاوت است؛ چرا که از نظر آب و هوایی، فعالیت درخت و نیاز آبیاری و کوددهی متفاوت است. باغداری و مراقبت از درختان در تیر ماه به دلیل گرمی هوا به خصوص در مناطق جنوبی ایران نیاز به نگهداری صحیح و اصولی از جمله کوددهی، آبیاری، حذف علف هرز، کنترل آفات و بیماری و… دارد که در ادامه به بررسی آن می پردازیم.
آبیاری در تیر ماه
در تابستان به دلیل گرما و یا کمبود آب می تواند مشکلات آبیاری را به همراه داشته باشد. این امر می تواند هم برای باغداران و هم برای باغ و باغچه آنها دشوار باشد. جذب آب توسط گیاه در فصل تابستان و تیرماه بسیار مهم است؛ چرا که با کمبود آب میوه ها و درختان دچار تنش شده و می تواند در کیفیت نهایی محصول موثر باشد. از این رو تنظیم آبیاری و اصلاح خاک جهت حفظ آب و افزایش ظرفیت نگهداری آب در خاک بسیار مهم می باشد. همچنین تنظیم آبیاری به خصوص در درختان میوه ای در مرحله گردویی شدن به بالا بسیار ضروری است؛ زیرا کمبود آبیاری مانع از رشد مفید محصول و افزایش نسبت پوست به گوشت میوه می شود. در واقع هرچه آبیاری مورد نیاز درخت کم تر باشد، میوه هایی که حاصل می شود کوچکتر بوده و گوشت میوه خشک و کم آب است که این مسئله در عدم بازارپسندی محصول اثر بسزایی دارد.
کوددهی در تیر ماه
تیر ماه بهترین زمان برای کوددهی درختان است. در این زمان تغذیه اصولی از اهمیت بالایی برخوردار است؛ زیرا محصولاتی که نزدیک به برداشت هستند نیازمند به تغذیه جهت رنگ آوری و افزایش طعم محصول هستند. محصولاتی که آخر تابستان برداشت می شوند نیاز به تغذیه جهت فرایند رشد و افزایش وزن میوه دارند. در هر مرحله رشدی درخت باید کودهای مختص آن را استفاده کرد. قبل از کوددهی باید سن درخت، مرحله رشد میوه و نیاز درخت را بررسی نمود. از این رو مصرف کودهای حاوی پتاس مانند سولفات پتاسیم، کود 36-12-12 و کود پتاسیم تک عنصره برای درختانی مانند زردآلو، گیلاس، آلبالو و … ، کودهای میکرو ریز مغذی، کود 30-5-15 و کودهای حاوی کلسیم و بر برای درختان مرکبات و… می توان استفاده کرد.
سم پاشی و کنترل آفات و بیماری ها در تیرماه
آفات و بیماری ها به خصوص از زمان فعالیت حیاتی گیاه و با گرمی هوا می توانند در باغات حضور داشته باشند و هرچه جمعیت آن ها بیشتر باشد کنترل نیز سخت تر شده و خسارت بیشتری را وارد می کنند. حضور آفات و بیماری ها در گیاهان و تغذیه آنها از ریشه، ساقه، برگ و میوه می تواند در کیفیت نهایی محصول اثر منفی گذاشته و از بازارپسندی آن کم کند. آفاتی نظیر شته ها، کنه ها، مینوزها، پسیل، شپشک ها، زنجرک ها، کرم سفید ریشه و حشرات برگخوار و میوه خوار مانند انواع مگس های میوه و… می تواند خسارت بسیار زیادی را به باغدار وارد کنند. از این رو سمومی مانند سم حشره کش اتیون، کنفیدور، استامی پراید، دلتامترین، مالاتیون، دیمتوات، سایپرمترین، فن پروکسی میت، فن والریت و دی کلرووس موثر است. همچنین بیماری هایی نظیر انواع سفیدک ها، آنتراکنوز، شانکر باکتریایی و گموز، لکه غربالی و لکه برگی و سرخشکیدگی شاخه یا ناتراسیا و… نیاز به کنترل و مصرف سمومی مثل بردوفیکس، کاپتان، تیوفانات متیل، پروپیکونازول و کاربندازیم، رورال تی اس و… دارند.
کنترل علف های هرز در تیرماه
کنترل علف های هرز نیز در این زمان صورت می گیرد؛ زیرا علف های هرز هم از نظر رقابت با درخت جهت تغذیه کودی و هم از نظر رقابت جهت تامین آب مورد نیاز خود می توانند موجب کاهش عملکرد موثر درخت شوند. چرا که علاوه بر کاهش جذب کود و آب کافی مورد نیاز درخت، می توانند پناهگاهی امن جهت حضور آفات و بیماری ها شوند. این مسئله به تنهایی می تواند به باغداران خسارت قابل توجهی را وارد کند. همچنین برخی از علف های هرز به خصوص علف هرزهای انگلی مانند گل جالیز از مواردی است که باید کنترل شود. علاوه بر روش کنترل مکانیکی، سمپاشی با استفاده از علف کش ها بر روی علف های هرز با احتیاط های لازم به خصوص برای درختانی که در مجاورت نهرها و یا پرورش دام و تیور قرار دارند در نظر گرفته شود.
جمع بندی
مجموعه فرایند و اقداماتی که در باغات بر اساس هر ماه و هر فصل باید مورد توجه قرار بگیرد می تواند بر کیفیت نهایی محصول اثر مستقیمی داشته باشد. این اقدامات شامل کوددهی، آبیاری، توجه و کنترل آفات و بیماری ها و… می باشد و با در نظر گرفتن این شرایط می توان محصول خوبی را داشت.
جدول پیشنهادی کود
جدول پیشنهادی سم
- سم حشره کش اتیون
- سم حشره کش کنفیدور
- سم حشره و کنه کش استامی پراید
- سم حشره کش دلتامترین
- سم حشره کش دیمتوات
- سم حشره کش سایپرمترین
- سم حشره کش فن والریت
- سم حشره کش، کنه کش مالاتیون
- سم حشره کش دی کلروس