کود جلبک دریایی یکی از انواع محرک های رشد است که به صورت طبیعی و غنی از مواد آلی می باشد؛ زیرا از جلبک های دریایی استخراج می شود. این کود حاوی ترکیبات مهمی همچون هورمون های رشد گیاهی مانند اکسین و جیبرلین، ریز مغذی ها (آهن، روی، منگنز) و پلی ساکاریدهای تقویت کننده می باشد. این هورمون ها می توانند به رشد بهتر ریشه، افزایش مقاومت به تنش ها و بهبود کیفیت گیاهان کمک کند. جلبک دریایی نه تنها در کشاورزی موثر است، بلکه برای گیاهان آپارتمانی نیز قابل استفاده است و می تواند کمک به رشد و تقویت گیاهان کند.
برای خرید کود و سموم کشاورزی با شماره 09109742010 تماس بگیرید.
کود جلبک دریایی چیست و از چه ماده ای به دست می آید؟
جلبک دریایی (Seaweed Fertilizer) یکی از انواع کودهای طبیعی و ارگانیک است که از جلبک های دریایی خشک فرآوری شده تهیه می شود. کود جلبک دریایی حاوی عناصر تغذیه ای گیاهی همچون نیتروژن، پتاسیم، فسفر، روی، آهن و هورمون های رشد طبیعی مانند اکسین، سیتوکنین و جیبرلین، اسیدهای آمینه، پلی ساکاریدهای سولفاته (مانند آلژینات و فوکوئیدان) می باشد. به همین علت در تقویت و رشد گیاهان، بهبود ساختار خاک و افزایش مقاومت گیاهان در برابر بیماری ها موثر است.
جلبک دریایی عمدتا از گونه های مختلف جلبک های قهوه ای (مانند کِلپ)، جلبک های قرمز و سبز استخراج می شود. از گونه های مختلف ماکرو جلبک ها، جلبک های قهوه ای مانند Ascophyllum nodosum Sargassum و Laminaria، جلبک های قرمز مانند Gracilaria و جلبک های سبز مانند Ulva استخراج می شوند و معمولا در آب های شور دریاها و اقیانوس ها رشد می کنند. این نمونه از جلبک ها دارای ترکیبات مفیدی همچون آلژینات، مانیتول و بتائین هستند که در فرآیندهای مختلف کشاورزی و باغبانی کاربرد دارند.
برای تهیه کود جلبک دریایی، پس از جمع آوری جلبک های دریایی آن ها را شسته، خشک و آسیاب می کنند. همچنین امکان دارد تحت فرایندهای تخمیر و عصاره گیری قرار بگیرند تا مواد موثر و مغذی آنها به شکل قابل جذب برای گیاهان درآید. جلبک دریایی به صورت مایع، پودری یا حتی گرانول وجود دارد و برای انواع گیاهان، سبزیجات، درختان میوه و گیاهان آپارتمانی مناسب است.( توجه کنید که استفاده از جلبک دریایی به خصوص برای محصولات حساس، سبزیجات، درختان میوه و گیاهان زینتی توصیه می شود).
فواید کود جلبک دریایی
کود جلبک دریایی به دلیل ترکیبات بسیار عالی که دارد، یک بیو استیمولانت قوی در کشاورزی محسوب می شود. برخی از مهمترین مزایای جلبک دریایی شامل موارد زیر می شود:
- تحریک رشد ریشه و جوانه زنی به دلیل وجود هورمون های اکسین و سیتوکینین
- افزایش مقاومت گیاهان به تنش های محیطی مانند خشکی، شوری خاک، سرما و بیماری ها
- بهبود جذب مواد مغذی
- تقویت فعالیت میکروبی خاک و افزایش ماده آلی
- بهبود کیفیت میوه و گلدهی با تنظیم هورمون ها و تأمین ریزمغذی ها در گیاه
موارد کاربرد جلبک دریایی
- جلبک دریایی در کشاورزی ارگانیک به عنوان جایگزین کودهای محرک های رشد شیمیایی قابل استفاده است.
- در کشت هیدروپونیک برای تأمین ریزمغذی ها و هورمون های رشد موثر است.
- در محلول پاشی برگی برای جذب سریع مواد مغذی می تواند موثر باشد.
- در گیاهان آپارتمانی برای افزایش سبزینگی و پهن شدن سطح برگ استفاده می شود.
کود جلبک دریایی برای چه گیاهانی مناسب است؟
کود جلبک دریایی به علت داشتن ترکیبات و عناصر ضروری برای گیاه، هورمون های رشد و مواد بیواکتیو، برای طیف گسترده ای از گیاهان در کشاورزی مناسب است. این کود برای گیاهانی که به تنش های محیطی به خصوص در سرمای زمستان و اختلاف دمای بهار و گرمای تابستان حساس هستند یا نیاز به رشد سریع و کیفیت بالای محصول دارند، بسیار مفید و کاربردی است.
گیاهان زراعی و سبزیجات
در گیاهان زراعی به خصوص محصولات برگ دار مانند کاهو، اسفناج و کلم و در گیاهانی مانند گندم، ذرت، هندوانه و… به دلیل نیاز بالای آنها به رشد و نیتروژن و ریزمغذی ها مفید است که استفاده شود.
همچنین مصرف جلبک دریایی در صیفی جات مانند گوجه فرنگی، خیار و فلفل باعث افزایش گلدهی، بهبود تشکیل میوه و مقاومت در برابر بیماری های قارچی و افزایش پهنک برگ جهت فتوسنتز می شود.
درختان میوه
از جلبک دریایی برای درختان مرکبات مانند پرتقال، لیمو و میوه های دانه دار مثل سیب و گلاب، برای افزایش مقاومت به شوری و خشکی استفاده می شود. همچنین برای نهال های بالای 2 سال مصرف جلبک دریایی در رشد و فعالیت گیاه تاثیر مستقیم دارد. همچنین در انگور و توت فرنگی در جهت بهبود طعم، رنگ و اندازه میوه اثر بخش است.
گیاهان زینتی و گل های شاخه بریده
جلبک دریایی را برای اکثر گیاهان آپارتمانی مثل گل رز، ارکیده، سانسوریا، فیکوس، پتوس، بابا آدم و… برای افزایش طول عمر گل و تشدید رنگ گلبرگ ها به پهن شدن برگ و موثر در پاجوش دهی مناسب است.
گیاهان دارویی
نعنا، ریحان و آلوئه ورا به مواد آلی و هورمون های رشد موجود در جلبک دریایی واکنش مثبت نشان می دهند.
به طور کلی، جلبک دریایی برای تمامی گیاهانی که به تقویت ریشه، افزایش مقاومت و بهبود کیفیت محصول کمک می کند. می توان جلبک دریایی را هم به صورت آبیاری، محلولپاشی یا ترکیب با خاک (چالکود در فرم گرانول) استفاده کرد.
نحوه مصرف کود جلبک دریایی
کود جلبک دریایی به اشکال و فرم های مختلفی قابل استفاده است که هر کدام کاربردهای خاصی دارند. محلولپاشی برگی یکی از تاثیرگذارترین روش هایی است که با غلظت های مشخص طبق نظر کارشناس فنی انجام می شود. بهتر است محلولپاشی هر ۱۴ تا ۲۱ روز یکبار مصرف آن تکرار شود. محلول پاشی کود جلبک دریایی به خصوص در زمان بحرانی رشد مانند قبل از گلدهی یا مراحل ابتدایی تشکیل میوه بسیار موثر است. بهترین زمان برای محلول پاشی، صبح زود یا عصر هنگام است تا از تبخیر سریع و آسیب نوری جلوگیری شود.
کودآبیاری یا آب آبیاری نیز روشی است که در اکثر کشت ها و گیاهان قابل اجراست. برای کاربرد خاکی بهتر است که با غلظت های مشخص طبق نظر کارشناس فنی انجام شود. بهتر است که جلبک دریایی در زمان شخم یا هنگام کاشت به خاک اضافه شود.
انواع جلبک دریایی
کودهای جلبک دریایی به اشکال و فرم های مختلفی تولید می شوند که هر کدام ویژگی های خود را دارند:
کود پودری جلبک دریایی
جلبک دریایی پودری از جلبک های خشک و آسیاب شده تهیه می شود و حاوی تمام ترکیبات مفید جلبک به صورت کامل است.
- سرعت رهش متوسط
- روش مصرف به صورت محلول پاشی و آب آبیاری
- از معایب آن جذب کندتر نسبت به فرم مایع
کود مایع جلبک دریایی
جلبک دریایی مایع از عصاره غلیظ شده جلبک با روش عصاره گیری سرد، تخمیر میکروبی و هیدرولیز قلیایی تهیه می شود و دارای ویژگی های زیر است:
- مصرف به صورت محلول پاشی و آب آبیاری
- جذب سریع و آسان در مصرف
- کاربرد ویژه در مراحل بحرانی رشد گیاه
کود گرانوله جلبک دریایی
جلبک دریایی گرانوله فرم فشرده شده یا دیر رهش آن است که دارای مواد چسبنده طبیعی مانند آلژینات است. مدت اثر آن حدودا 3-6 ماه می باشد و برای باغات میوه و کشت دیم مناسب است.
کود جلبک دریایی آنزیمی
جلبک دریایی آنزیمی که استخراج با آنزیم های اختصاصی است و حفظ کامل هورمون های گیاهی را بر عهده دارد.
میزان مصرف کود جلبک دریایی برای گیاهان آپارتمانی
از مزایای جلبک دریایی برای گیاهان آپارتمانی می توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- تقویت رشد رویشی: تحریک تقسیم سلولی به کمک سیتوکینین های طبیعی
- افزایش مقاومت: بهبود مقاومت در برابر تنش ها
- بهبود کیفیت برگ: افزایش سبزینگی و درخشندگی برگ ها با تامین ریزمغذی ها و استحکام بافت برگ
- پیشگیری از بیماری ها: تقویت سیستم ایمنی گیاه
میزان مصرف بهینه (بر اساس فرمولاسیون)
به طور کلی میزان مصرف کود جلبک دریایی می تواند بر اساس نوع فرمولاسیون محصول متفاوت باشد. اما میزان تقریبی مصرف کودهای جلبک دریایی مانند کود جلبک دریایی اگری راز را در حدود 3 تا 5 گرم در یک لیتر آب برای گیاهان آپارتمانی در نظر می گیرند. همچنین بهتر است آن را در زمان مناسب مانند صبح زود (قبل از ساعت 10) یا عصر استفاده کرد.
بهترین زمان مصرف کود جلبک دریایی چه موقع است؟
- جوانه زدن بذر: بلافاصله پس از کاشت بذرها، می توانید آنها را با کود مایع جلبک دریایی اسپری کنید؛ زیرا به جوانه زنی موثر بذر کمک می کند.
- رشد ریشه نهال: مخلوط کردن یا استفاده از کود جلبک دریایی در خاک نهال جوان می تواند منبع تغذیه برای میکروارگانیسم های مفید مورد نیاز گیاه را تامین کند، تا ترکیبات مهم و ضروری نیتروژن را سنتز کنند. استفاده از این کود، ریشه زایی گیاه را در طول فصل رشد تحریک می کند.
- زمان انتقال نهال به خاک دیگر: در صورت انتقال ریشه ها و گیاه به بخش دیگری از زمین، می توان روی ریشه را با کود جلبک دریایی اسپری کرد.
- محلول پاشی در طی فصل رشد: کود جلبک دریایی می تواند به روش محلول پاشی و مستقیما روی برگ ها جذب شود. در بیشتر گونه های گیاهی، تغذیه از طریق برگ، نسبت به تغذیه از طریق ریشه یا آبیاری، زود جذب تر است. محلول پاشی جلبک دریایی برای گیاهانی که در خاک های رسی کشت شده اند، مناسب تر باشد.
سه گروه رایج هورمونی در جلبک دریایی
در جلبک های دریایی هورمون های زیادی وجود دارد که موثرترین آنها شامل هورمون اکسین، هورمون سیتوکنین و هورمون جیبرلین هستند:
- اکسین ها: این هورمون ها در مریستم انتهایی گیاهان تولید می شوند و مسئول تقسیم سلولی، رشد و تمایز سلولی هستند. همچنین اکسین ها می توانند بر افزایش طول ریشه و انشعابات جانبی ریشه ها یا همان ریشه های فرعی گیاه تأثیر بگذارند.
- سیتوکینین ها یا سایتوکنین معمولا در ریشه ها تولید می شوند و از طریق آوندهای چوبی به سمت اندام های هوایی حرکت می کند. این هورمون رشد جوانه ها را تقویت نموده و از یخ زدگی و سرمازدگی گیاه جلوگیری می کند. این هورمون پیری گیاه را نیز به تاخیر می اندازد.
- جیبرلین ها معمولا عمر کوتاهی دارند و در غلظت های بسیار کم پیدا می شوند. این نوع از هورمون میزان رشد ساقه را تعیین می کنند و بر رشد گل و میوه تأثیر می گذارند.
- بتائین ها: بتائین در فرایند اسمزی و کنترل فشار اسمزی نقش دارد و سبب مقاومت گیاه نسبت به کم آبی می شود.
جمع بندی
کود جلبک دریایی نوعی ماده طبیعی است که با تأمین عناصر ضروری، بهبود ساختار خاک و افزایش مقاومت گیاهان، نقش مهمی در کشاورزی دارد. استفاده از جلبک دریایی، درصد عملکرد محصولات را افزایش داده و از طریق تحریک رشد ریشه و تقویت سیستم ایمنی گیاهان، موجب رشد و مقاوم سازی گیاهان به خصوص در سرما و گرما می شود. با استفاده از این کود طبیعی و ارگانیک، می توان کشت و کار خوب و سالم تری را داشت.